Amerika legnagyobb bankrablása

A valaha volt legmagasabb összegre elkövetett bankrablás ugyan nem ez az eset, de az amerikai földrészen a mai napig vezeti bankrablások összegszerű listáját. A rablásra 2005 nyarán került sor mégpedig Dél Amerikában azon belül is Brazíliában. Az akció és krimifilmeket idéző történet során a bankrablók egyenesen a Brazil jegybank  a Ceara államban található bankfiókját rabolták ki. Ahogy ezt jónéhány bankrablós filmben is láttuk az elkövetők a föld alatt közelítették meg a bankfiókot. Közel négyszáz méteres alagutat fúrtak majdnem négy méterrel a föld alatt .  Az alagút kiinduló pontja egy bérelt épület volt egészen közel a bank épületéhez. A föld alatti alagútfúrás és egyéb munkálatok közel négy hónapig tartottak. Az elkövetők annyira furfangosak voltak, hogy a "munka" ideje alatt még egy kamu vállalkozást is beindítottak kertészeti vállalkozással leplezték a sok föld elvitelét, magát az épületet zöldre festették és a furgont, amellyel a földet elszállították még fel is matricázták a kamuvállalkozás logóival és jellegzetes arculatával.

A későbbi nyomozati anyagok szerint közel egy tucat ember dolgozhatott felváltva a teljes időszakon keresztül, mígnem 2005 augusztus 7.-én a munkálatokat siker koronázta és a rablók bejutottak a bank páncéltermébe. Mintegy 165 millió real volt a "jutalmuk", amely mai értéken kb. 70 millió dollárt és mintegy 50 millió eurót érhet. Csak a bankjegyek súlya elérhette az 50 tonnát. A történet érdekessége, hogy a bank annyira biztonságosnak tartotta magát az épületet és a helyszínt, hogy nemhogy a riasztórendszer nem működött a banknak még biztosítása sem volt amely a rablásra vonatkozott volna. Mivel a rablásra hétvégén került sok, így az alkalmazottak csak az első munkanapon a nyitást követően fedezték fel a bűncselekményt. 

Becslések szerint legalább 11-15 ember dolgozhatott a “projekten” a 3-4 hónap alatt, míg végül 2005. augusztus 5. és 7. közötti hétvégén bejutottak a bank páncéltermébe. Ahonnan 50 realos bankjegyekben összesen 165 millió realt (közel 68,9 millió dollár, kb. 50 millió EUR) vittek el. A bankjegyek súlya megközelítette az 50 tonnát. A bank riasztórendszerei nem is működtek  nem működtek, illetve a banknak nem is volt biztosítása, mert feltörhetetlennek tartották a biztonsági rendszerüket. Magát  a rablást csak a következő hétfőn fedezték fel.

Az esetet követően komoly nyomozás indult és évekkel később némi eredményre is jutottak a hatóságok. A bankrablás ötletadójának azt a Luis Fernando Ribeiro jelölték meg, aki néhány héttel a bűncselekmény után gyilkosság áldozata lett. A "német" becenevű Antonio Jossivam Alves dos Santost 2008-ban a bankrablást követő harmadik évben kapták el a főváros egyik rosszhírű külterületi negyedében, akinek az otthonában, az egyik szoba padlója alatt a rendőrök nagy mennyiségű készpénzt találtak. A nyomozás során összesen 11 gyanúsítottat vádoltak meg és ítéltek el, viszont az elrabolt 70 millió dollár értékű pénznek csak a töredékét találták meg.

Hírek

Életképek LimábólPeru fővárosának Limának egykori szürke negyedét szivárványszínűvé varázsolta néhány önkéntes Ca
Leggyorsabb hal a világonA világon a leggyorsabban úszó halnak a kékes fekete hátú nyársorrú halat vagy más néven
Három fejű kisliba?Bár a képen úgy tűnik, mintha egy kiskacsa lenne három fejjel ez azonban csak optikai csalódás.
Megugrott a kivándorlás népszerűségeLegalábbis a Google trends szolgáltatása azt mutatja, hogy az április 3.-át követő választási er
Na ki a király?Mága Zoltán, Pataki Attila, Győzike és most következik a meglepetés: Kis Grófo.
Casper az albínó delfinNem mindennapi látványosság szemtanúi lehettek annak a hajónak a legénysége, akik Kalifornia par
Hó lepte el TüringiátA téli sportok szerelmesei minden bizonnyal örülnek, hogy komoly mennyiségű hó hullott Türingiáb
Boldog Istvánt csak a valóság zavarjaBoldog István volt fideszes országgyűlési képviselő szerint "
Farsang LibanonbanLibanonban idén március 6.-án tartották meg a Zambo karnevált, ilyenkor a helyiek farsangi jelme
A csirke és a malacA hatalmasra nőtt törpemalac és a csirke mára elválaszthatatlan jóbarátokká váltak.